دیتالاگر چیست
دیتالاگر Data Logger که گاها با نام ثبت کننده داده یا ثبات داده نیز خوانده می شود. ابزاری الکترونیکی می باشد که داده هایی را که به کمک سنسور های موجود روی دستگاه و یا سنسور های جانبی در طول زمان معین و در مکان تحت آزمایش جمع آوری می شود را ذخیره میکند. اکثر دیتالاگرها با استفاده از یک تراشه شمارنده و یا میکرو کنترلر یا میکروپروسسور طراحی و ساخته میشوند. دیتالاگر ها عمدتا کوچک و پرتابل هستند که به وسیله باتری تغذیه میشوند. اکثرا دیتالاگرها به کامپیوتر متصل میشوند و میتوان با استفاده از نرمافزار های مخصوص آنها را فعال کرد، داده های ثبت شده را مشاهده و تجزیه و تحلیل کرد، برخی دیگر از دیتالاگر ها قابلیت اتصال رابط های جانبی مانند صفحه کلید و … را دارند.
دیتالاگرها در انواع گوناگونی تولید می شوند. این گستره فراوان را می توان از انواع معمولی جهت استفاده متداول خانگی تا مدل های پیچیده تر برای مصارف صنعتی و خاص برشمرد. در دسته بندی دیگر دیتالاگرها را می توان در انواع قابل برنامه ریزی و ثابت در نظر گرفت
دیتالاگر های دیجیتال با تمام توانایی هایشان جایگزین ثبت کننده های نمودار(Chart Recorders) شدهاند. به عنوان یکی از اصلی ترین ویژگی های دیتالاگر قابلیت ثبت و ذخیره سازی اطلاعات در 24 ساعت و به میزان نامحدود است که به کاربر و بازرسان اجازه ثبت و تحلیل مقادیر را به صورت دوره ای می دهد.
فرمت و پروتکل های دیتالاگر
فرمت های ذخیره سازی اطلاعات در دیتالاگر ها بسته به نوع نرم افزار خواندن اطلاعات متفاوت است اما فرمت XML در بین این فرمت ها از مقبولیت بیشتری برخوردار است. این تجهیزات از پروتکل های هوشمند ارتباطی در برقراری ارتباط میان کامپیوترها ، گوشی های هوشمند و سایر تجهیزات ابزار دقیق استفاده می کنند که به عنوان مثال یکی از این استاندارد ها MODBUS است.
کاربرد دیتالاگرها
دیتالاگرهای عمومی مقادیری همچون دما، رطوبت ، رطوبت نسبی ، جهت و سرعت باد میزان تابش خورشید را اندازه گیری می کنند. مصارف خانگی و ایستگاه های آب و هوا و… از کاربردهای این نوع از خانواده دیتالاگرهاست
دیتالاگرهای خاص جهت اندازه گیری رطوبت خاک ، PH خاک ، آب و گوشت ، فشارگاز و… استفاده می شوند
و دیگر کاربردها که به شرح زیر است
- شمارش و حجم ترافیک
- اندازه گیری درجه حرارت رطوبت و غیره در نگهداری محصولات فوری در هنگام حمل و نقل و زنجیره سرد خانه ها
- اندازه گیری تغییرات در شدت نور در محیط های گشت و گلخانه ای
- نظارت بر فرایند نگهداری و عیب یابی تجهیزات مکانیکی و الکتریکی
- تحقیقات حیات وحش
- نظارت بر سطح مخزن در پالایشگاه ها و دیگر صنایع وابسته
- نظارت بر محیط زیست
- تست خودرو (شامل تست تصادف)
- نظارت بر وضعیت رله ها در سیگنالینگ راه آهن
- برای امور آموزشی و علمی در ثبت “اندازه گیری ها”، “تحقیقات علمی و آزمایشگاهی”
- ضبط مشخصات برای مدیریت مصرف انرژی
- درجه حرارت، رطوبت و استفاده از انرژی برای مطالعات بهره وری بر روی حرارت و تهویه مطبوع
- نظارت سطح آب برای مطالعات آبهای زیرزمینی
- ثبت نموداری توان الکتریکی برای مدیریت مصرف انرژی در تجهیزات برق